Ara fa 30 anys: Rapper's Delight

Hui mateix, en El Penjoll, he llegit un interessant article de LoPol en el qual es commemora un moment fonamental en la història del pop: la publicació, en 1979, del disc London Calling, dels Clash. Casi na! No sóc molt amic de celebrar aniversaris, però mira per on, surfejant per YouTube en busca de vídeos de hip-hop, me n'adone d'una curiosa coincidència: va ser també en 1979 quan es va gravar el que es considera el primer tema de rap de la història (o almenys el primer cantat per un grup de rappers pròpiament dit): Rapper's Delight, dels Sugar Hill Gang. Segur que els sona la musiqueta. Ací tenen als Sugar Gang Hill en una gravació televisiva del mateix any 1979, amb coreografia 'a lo Giorgio Aresu':



No fa falta ser un expert en hip-hop o rap per adonar-se que les coses han canviat una mica des d'aquells temps. En el vídeo, els cantants de Sugar Hill Gang semblen un grup de graciosos negrets entretenint una audiència discotequera poblada de blancs. L'aspecte simpàtic i inofensiu d'este rap primigeni es pot vore millor encara en el vídeo de Apache, un altre dels èxits dels Sugar Hilll Gang, una cançó que va tornar a la popularitat anys després gràcies a una cèlebre escena del Príncep de Bel Air. Ací tenen el vídeo original de la cançó:



Com deia, les coses han canviat molt en el món del hip-hop. Com a mostra, ací tenen un tema de 1992, un vertader clàssic: NY State of Mind, de Nas. El vídeo inclou la lletra de la cançó, cosa que permet fer-se una idea aproximada de la temàtica que tracta. (Nota: cançó no apta per a persones que estiguen intentant aprendre anglés...).

3 comentaris:

Lo Pol ha dit...

Açò sí que és una efemèride original! El hip-hop és un gènere que no he assimilat mai, i això que he fet esforços, però el post és francament interessant.

Cul de sac ha dit...

No em negarà Calinca que el considerat primer tema de rap de la història no va ser el Rappers Delight, si no la gravació de l'anunci de bolígrafs Bic. Recorde vosté:

Bic, Bic... Bic, Bic, Bic, dos escrituras a elegir. Bic naranja escribe fino, Bic Cristal escribe normal. Bic,Bic... Bic, Bic, Bic.

Per mes informació:

http://www.youtube.com/watch?v=CUowaccSkrg

o

http://www.youtube.com/watch?v=wmm5yz8mKHM&NR=1

Tadeus ha dit...

Mare meua, quant de mal fa la televisió!

Això sí, el compositor que va perpetrar aquella melodia es mereix la nostra admiració. Quin crack!