Tindre puresa en el cor

La història del pop està plena de grups de nom estrambòtic, i en el cas que ens ocupa hora, a més, sembla que en el nom s'amaga alguna mena de missatge més o menys comprensible. Es diuen The Pains of Being Pure at Heart (="els esforços per mantenir la puresa en el cor"), i per a mi són el gran descobriment musical dels darrers temps. Podríem classificar-los dins de la categoria de 'grups dels EEUU que fan pop britànic', i la veritat és que ho fan tan bé que quasi semblen naturals de Manchester o Liverpool. Potser allò de la 'puresa' els vinga per ahí, i també pel caràcter angelical de Peggy Wang, teclista i cantant del grup (en este article de El País poden trobar més informació al respecte). Ací tenim una primera mostra del talent creatiu del grup. El tema s'anomena Young adult friction:



La següent cançó que els propose em sona a veritable compendi del pop més suau i elegant dels anys huitanta. Es titula A Teenager in Love, i en ella trobe ecos de tota mena: dels Aztec Camera als Prefab Sprout passant pels Housemartins, Echo and the Bunnymen i The Smiths i culminant en grups més actuals com els meravellosos Camera Obscura. No puc negar-ho: per a mi el pop és com el pa, m'agrada tendret. Amb línies suaus, sense massa estridències. Ací tenen la cançó:

5 comentaris:

Cul de sac ha dit...

Ahir mateix van actuar en València dins de la quinta edició del festival Heineken Greenspace (a la nova sala del Tinglado 2)... que lo separrr !!! Jo els vaig poder vore en directe a Barcelona en maig dins de la programació del "Primavera Sound" i estic d'acord amb les seues apreciacions però m'agradaria afegir un matís que en directe es fa mes evident. Este grup sobre tot sona a "Belle and Sebastian" i potser l'excés del parentesc els fixa una previsibilitat que minimitza el factor sorpresa i els desvirtua (almenys això em sembla a mi). De totes les maneres no cal deixar de reconéixer que és un grup digníssim i amb un directe d'allò mes fresc i divertit (i això que no estan molt pròxims a la línia argumental, musicalment parlant, que mes em pot atraure).

Tadeus ha dit...

Actuen en valència i jo ni m'entere... És que sempre em passa igual: descobrisc els grups una mica tard, quan ja han fet la gira per Espanya. I altres vegades em resulta impossible anar. Sr Cul de Sac: ¿coneix una bona adreça d'Internet on informen sobre els concerts a València? Fa un aprell de setmanes em vaig comprar el Cartelera-Turia, però ahí no informen dels concerts amb més d'una setmana d'antelació, cosa bastant trista per cert.

Curiosament, a mi 'Belle and Sebastian' és un grup que mai m'ha acabat d'omplir. Com he dit més d'una vegada, em falta el criteri d'haver-los vist en directe, i base les meues opinions en el material gravat. I s'ha de reconéixer que la producció del disc dels Pains és molt bona, i els temes sonen amb gran nitidesa. A jutjar pel que sé del grup, diria que, a banda de la influència de Belle and Sebastian i altres grups més recents, els Pains (and Company) han mamat directament de les fonts del pop huitanter. Com deia en l'entrada, la cançó "Teenage in Love" té un aire a Prefab Sprout o a Deacon Blue que m'encanta.

Tadeus ha dit...

I el més greu del cas és que acabe de vore que, en l'article del País on es parla del grup, que és el lloc on els vaig dscobrir, es parla dels concerts, amb dates i tot... ¡Vaya despiste!

Cul de sac ha dit...

En estos tres enllaços podrà trobar setmanalment el 95 % d'informació sobre concerts que es fan a València (sempre parlant de música pop-rock de les característiques a què ens referim). El primer, "Tranquilo Música", és la web de la promotora que monopolitza les actuacions en la capital. Allí, a més, pot efectuar la reserva d'entrades per anticipat. El segon és el de la nova discogràfica "Absolute Beginners" que porta alguns artistes de què hem parlat i que, de tant en tant, informa sobre les gires per Espanya d'estos mateixos grups. La tercera és l'adreça MySpace de la promotora "Alta Tensión". Estos també tenen una activitat musical regular i que destacar (sense anar mes lluny el divendres 4 de desembre pense anar a vore als "Attic Lights" en el Matisse). Fora d'estos canals d'informació m'agradaria informar-li que "Eurotrash girl" farà la gira completa en Espanya amb Cracker al gener. Sense anar mes lluny el dijous 28 actuaran a València.

http://www.tranquilomusica.com/

http://www.absolutebeginners.es/

http://www.myspace.com/
altatensionpop

Tadeus ha dit...

Moltíssimes gràcies per la informació, Sr Cul!

¿Sap què? Crec que aniré a vore el concert de Attic Lights (amb Radar de 'teloneros'). Em va bé el dia i l'hora.