Další film od Gustava Machatého

Fa un temps, en El Penjoll, vam dur a terme una curiosa experiència cinematgràfica: es tractava d'anar veient, per entregues, una película de cinema mut: Erotikon, dirigida el 1929 pel cineasta txec Gustav Machatý. La proposta va tindre prou bona acollida, i les successives entregues (en total cinc) van generar interessants comentaris. Ací tenen l'enllaç a la primera entrega. I la segona, per si volen continuar. Un dels problemes afegits era que, a banda de ser cinema mut, els cartellets que apareixien de tant en tant estaven escrits en txec... A pesar de tot, vam ser capaços d'anar entenent el que passava, encara que al final va quedar algun que altre fil perdut.

La película, en la meua opinió, no era gran cosa, però de tota manera em vaig quedar amb ganes de més. Des de que existeix YouTube és possible vore tota mena de películes antigues, cosa que és d'agraïr. Buscant buscant vaig trobar una altra película de Machatý, Ekstase (1933) que semblava, pel títol i la temàtica, una continuació de l'anterior. Les dos películes giren al voltant d'una figura femenina: l'actriu eslovaca Ita Rina en el primer cas (foto); l'austriaca Hedy Lamarr en el segon. Tenen algun moment interessant, però trobe Ekstase una mica previsible. De totes maneres, podeu jutjar-ho vosaltres mateixos:

- Enllaç a la primera part d'Ekstase, en YouTube.

Cal dir que no es tracta exactament d'una película muda, sinó més bé semi-muda. Apareixen alguns diàlegs, en alemany (la producció, esta vegada, és austriaca), però la narració es basa sobretot en elements visuals. Sembla com si la banda sonora s'haguera afegit després. En ocasions, per exemple, els protagonistes es dirigeixen els uns als altres amb paraules soltes que no formen frases: curiosa manera de comunicar-se!

(*) Per cert, el títol del post, escrit en txec, significa: Una altra peli de Gustav Machatý.