¿Ens lliurarem, per fi, del fum de tabac?

Es diu que l'any vinent, el que comença d'ací uns dies, hi haurà una nova llei que prohibirà el fum de tabac en tots els espais públics. Per fi! En els darrers anys hem patit en Espanya una llei, la de 2005, que des del primer moment va quedar en evidència com a ridícula, retrògrada, confusa i, en termes generals, lamentable. Espanya quedava com una illa en l'entorn europeau occidental, com un dels pocs llocs on el fet d'entrar en un bar o restaurant (o pitjor encara: treballar en un d'eixos llocs) significa un risc per a la salut. Espere que es promulgue la nova llei i que siga el més restrictiva possible.

Ja està bé de ser permissius amb el fum de tabac. Ja està bé de mantenir per sempre la imatge 'simpàtica' del fumador que fa tragar-se el fum als altres o d'utilitzar oxímorons hipòcrites com aquell del 'fumador social'. Fumador social? Una merda! Fumador anti-social, en molts casos!

La lluita contra el tabac, però, no s'ha d'entendre com a la lluita contra els fumadors. L'enorme percentatge de població fumadora en una societat com la nostra és el resultat de dècades de publicitat agressiva per part de les companyies tabaqueres i de la construcció, intencionada, d'una imatge favorable o fins i tot romàntica al voltant del tabac. Les companyies tabaqueres  van silenciar durant anys els efectes nocius del tabac, i al mateix temps, van utilitzar tots els mitjans possibles per fer que el seu producte fóra el més popular possible. Mireu qualsevol película dels anys quaranta o cinquanta: semblen campanyes per afavorir el consum de tabac, o d'alcohol! Crec que en bona mesura, com deia, els fumadors són víctimes de tot açò, i d'alguna manera se'ls hauria de facilitar la tasca de deixar l'adicció, si volen. I si no volen, ja saben que poden continuar fumant en l'àmbit privat. I en cap altre.

A vore si és veritat i s'aprova la nova llei, i això permet a molts ciutadans reincorporar-se a una sèrie d'espais ciutadans fins ara dominats per la indústria tabaquera. En altres països ho han fet, i no ha passat res. Fa ja uns anys, quan jo anava a escola, els professors fumaven dins de l'aula, com si res; fa poquets anys, els professors d'institut fumadors fumaven tranquilament en les sales de professors. Coses que ens semblarien escandaloses hui en dia eren una realitat fa ben poc. Amb una mica de sort, la imatge d'algú fumant en un restaurant serà, també, una imatge del passat.

7 comentaris:

Cul de sac ha dit...

Estic amb vosté, fa molts anys que estem rodejats d'una fumerada propagandística que inocula el desficaci als nostres sentits (i a la nostra salut).

Mire si no que inclús a les nadales ens inciten al consum del tabac;
" a vint-i-cinc de desembre, FUM, FUM, FUM."

P.D. Per cert, estava vosté el dissabte a la nit, sobre les 22 h., a la plaça Xuquer de València?

Tadeus ha dit...

Estava allí de pas, però sí... ¿Com ho sap?

Cul de sac ha dit...

Ens va semblar vore-lo passant front al bar on sopavem (el Viridiana), després d'haver anat de concert. Erem presents; jo mateix, un funambuliste desficiós i un grup de euro-trashes que em sembla també coneix.

Tadeus ha dit...

¡Què xicotet és el món! A vore si m'apunte a algun concert un dia d'estos. Quan estiga prohibit fumar en les sales de concert, potser m'animaré més a anar-hi!

Cul de sac ha dit...

Qualsevol excusa és bona (també es pot comprar mascaretes).

Ja em va dir que el dijous és un bon dia. Ahí va una proposta;
el 21 de gener, dijous, un parell de grups ineludibles, Cracker + Eurotrash girl (sala Wah Wah, reserves a la web de Tranquilo Musica).
Fumar, segur que hi ha algú que fuma, però em sembla que paga la pena tenint en compte el nivell dels grups.

Tadeus ha dit...

Eixe concert (Cracker + Euro Trash Girl ja l'he vist, i va estar molt bé. Per cert, crec que ens vam trobar per allí, no?

D'ací al 22 de gener falta molt de temps. És probable, a més, que per eixes dates estiga ja prohibit fumar en els espais públics! No s'ho creurà, però el tema del tabac m'afecta molt a l'hora de decidir-me a eixir de nit (a banda del factor edat, però això és diferent). En l'últim parell de mesos crec que he estat només una vegada en un pub, i vaig trobar la fumaguera i la peste a tabac senzillament insuportable, per no parlar de la intoxicació pulmonar causada pels simpàtics fumadors. Si hi haguera una mica més de consciència ciutadana, ni tan sols farien falta lleis antitabac. Els fumadors s'haurien d'adonar que el fum del seu tabac és una agressió per als altres. Com que això no passa, calen lleis.

Cul de sac ha dit...

Estic d'acord, però em negue a que el fum i els fumaorets incívics delimiten o coarten els meus anhels i divertiments. Això seria una doble derrota.

I sí, a l'anterior gira de Cracker, fa dos anys, vam coincidir al concert a la sala Cormorán (ara Mirror i abans Roxy), junt als amics d'Eurotrash.