Brideshead Revisited

Era molt jovenet quan feien a la tele la sèrie Retorno a Brideshead, que a penes vaig seguir i de la qual, per aquelles coses de mirar de refiló i escoltar sense fer massa cas, em va quedar alguna vaga noció de 'cosa que valia la pena', encara que fóra només per certa elegància intrínseca en algunes escenes o la sumptuositat, fins i tot musical, d'allò que apareixia entre anuncis enmig d'un desig de vore una altra cosa (potser "Vacaciones en el mar" o "Verano azul"); després, passats els anys, em vaig vore tots els capítols al British Council de València, i en aquell moment li vaig trobar el sentit a totes aquelles sensacions soltes, fins que anys després, fa relativament pocs, vaig llegir la novela original d'Evelyn Waugh i em vaig enamorar per fi d'eixa obra mestra de la literatura transitada d'ànimes emboirades i llums palatines. Som a la Segona Guerra Mundial. Un jove oficial de l'exèrcit anglès arriba amb la seua companyia a un lloc de la campinya anglesa on han d'establir la seua base. El lloc és Brideshead, una imponent mansió envoltada de jardins i llacs i camins de sorra. En Anglaterra les anomenen "country houses", cases de camp. El jove oficial, Charles Ryder, retroba un món que havia arribat ja a la seua fi. I llavors recorda.


Sé que recentment s'ha fet una película sobre Brideshead Revisited. La vam intentar vore l'estiu passat, o l'anterior, i el resultat va ser que poc després ens vam adormir com angelets en el sofà. La película, pel poquet que vaig vore, em va semblar un succedani prescindible.

7 comentaris:

Xavier Aliaga ha dit...

Grandíssima sèrie. Tot i ser menut, tinc un record prou intens. Em va impactar. La pel·lícula no està malament, però no té la profunditat, la complexitat i els matisos de la sèrie. I els intèrprets són una mica inferiors. Però es pot veure.

Clidice ha dit...

recordo que m'ho vaig passar molt bé veient-la. Hi ha algú millor que els anglesos per fer sèries? :)

gràcies per l'advertiment, així no cauré en la temptació de veure la pel·lícula i potser si de llegir-me'n el llibre :)

Tadeus ha dit...

Estaríem parlant potser d'una època 'daurada' de la producció televisiva a Anglaterra, que es pot exemplificar amb algunes sèries ja mítiques, p.e. "I Claudius", i els meravellosos documentals que es van produir a la BBC en els anys setanta i huitanta, tot un patrimoni de la humanitat. El model de televisió única és inimaginable hui en dia, on primen els interessos comercials i planeja l'ombra del dubte sobre qualsevol mitjà públic, però en aquells temps, no exempts de certa ingenuitat, hi havia més espai per a la llibertat creadora o el talent artístic (musical, literari, actoral, cinematogràfic, fotogràfic). Era un altre món. I d'això fa només uns trenta anys.

Cul de sac ha dit...

Sens dubte eixa època va ser l'edat d'or de les sèries angleses i algunes d'elles encapçalen el llistat de les mes destacables en la història de la televisió. Per a mi, sense cap tipus de dubte, la millor sèrie fou "Fawlty Towers", una altra relíquia anglesa.

Els únics dotze capítols d'esta joia foren emesos en aquella època per la TV3 i mai he tornat a vore res semblant. Jutgen vostés.

http://www.youtube.com/watch?v=5035TY5RSpg

Tadeus ha dit...

Molt bona escena, Cul de Sac! John Cleese és un gran actor còmic, que va formar part d'un altre dels mites televisius britànics: els Monty Python. No em puc resistir a posar una famosa escena de "Life of brian", la de "Al cap i a la fi, ¿què han fet els romans per nosaltres?":

http://www.youtube.com/watch?v=Qc7HmhrgTuQ

Clidice ha dit...

aquesta escena de Life of brian i la del circ on "delimiten" quin partit són i amb l'Eric Idle reivindicant el seu dret a ser mare, bé, de fet a La vida de Brian hi ha res menystenible?

Xavier Puchades ha dit...

Bé, ací l'edat és un grau.. encara que, evidentment, sí que he vist els Monty Python i Falwty Towers (visca John Cleese!!!). Però la tele anglesa continua fent bones comèdies com The It Crowd (2006), Extras (2005), Coupling (2000) o Spaced (1999). Particularment, m'agraden més que les sitcom americanes. Per a drames, misteri i demés... dóna una ullada a algunes sèries de la HBO, pot ser no t'adormas al sofà...

deixe uns dels meus sketchs favorits dels Monty Python:
http://www.youtube.com/watch?v=M68GeL8PafE&feature=fvst