Encontre amb una cabra

Ahir, aprofitant que feia bon dia, me'n vaig anar a passejar a la muntanya. No sabia molt bé on anar, ni per què. Al final, pensant que volia descobrir algun lloc nou, em vaig decidir per la zona de Dos Aguas i Millars, en el curs mitjà del riu Xúquer.

En arribar a Dos Aguas, un panell (no molt) informatiu em deia que 'en algun punt entre Dos Aguas i Millars hi ha una sèrie de coves amb pintures rupestres'; vaig pensar que era una bona idea buscar eixe punt indeterminat. La carretera que uneix els dos pobles transcorre entre paisatges de pedra nua i formidable; el riu es veu a penes, allà baix, com un actor secundari. Per molt que mirara a una banda o altra no hi havia cap senyal referent a les coves, així que, quan vaig vore un camí prometedor, prop de Millars, vaig aparcar a la vora i el vaig enfilar cap amunt. De les coves, però, no hi havia ni rastre; a més es feia tard i l'oratge havia canviat a pitjor, amb quatre gotetes amplificades pel fort vent, així que després de dinar vaig decidir fer marxa enrere. A la dreta, segons baixava, tenia una paret de pedra tallada en vertical, d'alçada variable; a l'esquerra, l'abrupta pendent del barranc. Així anava jo, entre meditacions i bufades de vent fresc, quan de sobte sent un soroll provinent de la part de dalt, com si algú remenara arbustos, o brossa. Acte seguit, veig com cau des d'aquella alçada una cabra silvestre, de color marró. La tinc a uns quinze metres davant de mi. Em quede, com no, perplex. La cabra es posa àgilment sobre les quatre pates i em mira als ulls durant una milèssima de segon. De fet, ens mirem. Per una banda pense: 'quina llàstima no tenir a mà la càmera de fotos', per altra em pregunte si la cabra se sentirà amenaçada i correrà cap a mi per atacar-me, una situació per a la qual no estic preparat (a l'escola no ens ensenyaven estes coses)... L'animal, atordit i amb presses, pega mitja volta i se'n va costera avall. M'aboque entre els arbustos per intentar seguir-li la pista però res es mou allà baix; la cabra s'ha camuflat entre la vegetació, deu estar acostumada a moure's sigilosament entre pedres. Trac la càmera, espere pacient, però res. No hi ha rastre de la cabra. Una mica decebut, reprenc el camí cap avall, pensant en la cabra i la seua caiguda aparatosa. Ben mirat, ha faltat ben poc perquè em caiguera damunt. Imaginen la notícia a la premsa: "Accident mortal d'un excursionista per l'impacte d'una cabra en caiguda lliure". Això sí, hauria sigut una mort original, diferent.
Continue la marxa, de tant en tant mire cap al barranc per vore si hi ha indicis... I sí! La veig! Està damunt d'una roca, i sembla contemplar el precipici en postura estàtica i senyorial. Trac amb presses la càmera de fotos i quan enfoque veig que en realitat és un grup de cabres, almenys quatre, que pasturen juntes. Estan a certa distància però per sort les puc distingir amb nitidesa. Semblen una família, germanes o germans, pares i fills, totes en tons marrons i amb elegants moviments. Les contemple, els faig fotos (com la que poden vore ací dalt, en realitat un fragment) i vídeos. Només el vent es mou en aquell paratge. Res esglaia les cabres, res em fa sospitós. Per sort per a elles sóc jo el que les observa, un excursionista amb una càmera de fotos, i no un caçador amb la mira telescòpica de la seua escopeta. Eixes coses pense mentre deixe arrere aquella família de cabres monteses. Pensava sobretot en la bellesa del que havia vist, i en el difícil equilibri d'aquelles vides.

En fi, curiosa manera d'acabar l'any. Qui sap? Potser siga un auguri per als nous temps. Jo, de moment, continue sota l'embruix d'aquell encontre.

8 comentaris:

Clidice ha dit...

Fins que arriba el dia que cal sortir a matar-les per l'erosió que provoquen en el terreny, perquè hem reintroduït les cabres i no els seus depredadors.

Ja és un bon auguri ja no morir "cabrejat" ;)

Bon any 10! :)

Tadeus ha dit...

No sé si auqelles cabres eren 'reintroduides' o no. El que sí que he descobert és que el lloc per on passejava ahir és una "Reserva Nacional de Caza", la de la Muela de Cortes, i no sé molt bé si hi ha sobrepoblació de cabres en aquella zona. El que sí que està clar és que em vaig perdre per complet, ja que la zona de les pintures rupestres està a l'altra banda del riu, uns quants quilòmetres al nord. Ja m'estrnyava a mi tanta cabra...

El tema de la repoblació forestal és un debat interessant, i supose que complex. De tota manera, en el meu article el que faig és descriure sensacions de primera mà. Porte temps anant per la muntanya i mai m'havia trobat una cabra tant de prop, i tampoc caiguda del no res. Em va causar impressió, com no.

M'he proposat tornar prompte a aquelles terres per vore si trobe les coves prehistòriques (les pintures, segons he vist per Internet, són expectaculars). Potser vaja el diumenge pel matí. Si algú vol apuntar-se, ja sap.

Tadeus ha dit...

Nota: he reduit una mica el text, en particular pel que fa al tema dels 'caçadors', que ocupava massa espai. Crec que així queda millor, i no varia sustancialment el contingut de l'entrada.

EROs Ramatxoto ha dit...

Brockeback Mountain amb cabretes?

Comtessa d´Angeville ha dit...

Calinca tot açò és molt bucòlic i molt guapet, però que veu vosté d'auguri per als nous temps en la visió d'una cabra? S

Tadeus ha dit...

Més que Brokeback Mountain, la cosa podria haver acabat en un broken-back mountain.

Per cert, EROs, ¿no serà que la cabra era un avatar de Superflipo?

Tadeus ha dit...

Comtessa, em fas preguntes difícils. No sé, potser estava pensant en un fet que és evident: la meua vida necessita un canvi ja.

Tadeus ha dit...

Per últim, dir que hui he tornat a Dos Aguas, i per fi he trobat les pintures rupestres. I sí, he tornat a vore cabretes, però esta vegada a certa distància. ¿Serien les mateixes de l'altre dia?