Charlotte Sometimes

Fa no molt vaig tornar a escoltar la cançó Charlotte Sometimes, de The Cure. Meravellosa, ahir com ara. A més, remenant per Internet, vaig trobar el vídeoclip original de la cançó, de l'any 1981, que no havia vist en el seu moment.

En el vídeo, una jove colegiala entra en un edifici de decoració neo-gòtica, suposadament un internat victorià, i puja les majestuoses escales sent observada pels membres de la banda mig amagats en la foscor  i vestits foscament, com els era habitual llavors, Laurence Tolhurst en el vestíbul, mig en penombra, Robert Smith a la part de dalt, Simon Galllup a la vora; la xica es deté en el replanell de l'escala, on hi ha un enorme espill, i allarga el braç dret cap a la seua pròpia imatge fins a tocar amb el dit la polida superfície de vidre, llavors la melodia de la cançó canvia una mica, el just per a donar-li tot el sentit a l'escena i delectar-nos; la cançó i el vídeo, ho vaig saber després, narren una història que algú va publicar als anys seixanta, titulada precisament Charlotte Sometimes, on una jove interna d'un colegi anglés travessa l'espill i es personifica en una altra jove d'època victoriana, un tema ja bastant trillat però, com sempre en matèria artística, amb noves possibilitats de reinterpretació, en este cas a mans dels The Cure en la seua millor època, formació bàsica amb tres membres, inicis de la seua època dominada pel negre i caricaturitzada per molts altres que aspiraven a estar a la moda sense saber que l'art s'amaga en els petits detalls com ara el dit d'aquella jove transfigurada en entrar en contacte amb l'espill. Llàstima, per altra banda, que el vídeo d'esta cançó haja desaparegut de YouTube, ja que entre altres coses era de gran qualitat. Si poden trobar-lo per algun altre lloc els recomane que el vegen. Quasi contemporani del Thriller de Michael Jackson, també genial, ens ofereix una interessant barreja de talent musical i audiovisual. Com a succedani, els oferisc un vídeo de l'any 1986, on els Cure toquen la cançó en directe. El lloc del concert és peculiar: el teatre romà d'Orange, en la Provença, conegut també com a Théatre Antique d'Orange, un lloc que vaig visitar l'estiu passat, quan passar a l'altre costat de l'espill encara semblava possible.


Nota a posteriori (19-5-10): sembla que en YouTube es pot vore de nou el vídeo oficial de Charlotte Sometines, amb bona qualitat. Ací el tenen: