Concurs de poesia

Hi ha llocs en el món on la poesia té encara vigor, i un d'ells, segons sembla, és el món àrab. La barreja de tradició poètica i desmesura petrolera pot produir mostres, i tal vegada un d'ells el tenim a Abu Dhabi, on se celebra anualment un concurs de poesia televisat i, segons sembla, amb gran èxit arreu del món àrab. Tot amb una posada en escena pròpia d'Operación Triunfo i amb premis en metàlic només a l'alçada dels emirats més capritxosos. En la següent instantània, publicada a la revista Der Spiegel, es pot vore els finalistes de l'edició d'enguany:
Ahí els tenim: flamants, templats, joves poetes a punt de competir amb versos en busca del suculent premi. ¿Quants finalistes hi ha? Compten bé... Sembla que hi ha quatre, però en realitat són... cinc. A l'extrem esquerre hi ha un 'bulto' sospitós cobert de negre que resulta ser un ésser humà. I a més, una poetessa: la cinquena finalista, de nom Hissa Hilal. L'han posada a certa distància dels mascles, en segon plànol. Va tapada de peus a cap amb el burqa negre, negríssim, però si es fixen voran una mà lliure que sosté un paper amb paraules escrites. ¿Trencant esquemes? Certament. I més encara quan la nostra poeta Hissa, asseguda en l'escenari futurista, llegeix uns versos que fan crítica de les fatwa, els edictes dels líders religiosos islàmics. No cal dir la commoció que tot això ha creat en aquelles terres.


Ens podríem preguntar si la poesia serveix per a alguna cosa. I qui sap? Potser sí.

3 comentaris:

TdlH ha dit...

Flipant: costa imaginar-se Isabel Garcia Canet -per exemple- tapâ de cap a peus. O Elies Barberà disfrəssat del Sheik Yerbouti...

Cul de sac ha dit...

Coses així, actituds com esta, ens donen la justa mesura de la nostra valentia, relativitzen tot allò que nosaltres, ací en la nostra confortable quotidianitat, considerem important, imprescindible. Fantàstica referència Tadeus, d'eixes que ajuden a llevar-nos el vel invisible amb què alguns convivim i que ens impedix una visió mes real d'este món.

Tadeus ha dit...

Gràcies pels comentaris. En el vídeo es diuen algunes coses interessants, que fan pensar. Per exemple esta: Hissa va quedar tercera en el concurs, i el seu premi en metàlic va ser només de... 800.000$! El cas és que esta dona no podrà decidir com gastar-se eixos diners, ja que això és prerrogativa exclusiva del seu marit.

El concurs d'Adu Dhabi té la seua gràcia per allò de mantenir una tradició poètica que es remunta a l'antiguitat, però tot el que envolta el concurs té un regust a 'nou ric' i un afany de demostrar poder i riquesa que espanta una mica.