ONGs

En el pitjor dels casos, una ONG és un grup de persones que, emparant-se en un suposat altruisme, es dediquen a enriquir-se de manera fraudulenta. En els darrers temps s'han destapat alguns frauds notables. Naixen en la nostra societat com un tentacle més de la corrupció i el cinisme.

En els casos més normals, una ONG és una agrupació d'individus que s'uneixen per ajudar als desfavorits. Ho fan amb una sincera intenció de ser útils a la societat, o al món, però en realitat el que molts d'ells busquen és l'autoajuda: fer noves amistats, trobar parella, fer viatges a baix preu amb l'excusa fàcil de la cooperació, anar-se'n cada nit al llit amb la conciència 'tranquila' d'haver fet alguna cosa pels altres, tot i que en la majoria dels casos les seues almoines milimetrades tenen una repercussió mínima en els suposats destinataris de l'ajuda, que se sol perdre entre corrupteles diverses, interessos de tota mena, limbs legals o ilegals i els interminables entrebancs disposats pels poders polítics, militars i fàctics.

En el millor dels casos, una ONG la formen persones que van una mica més enllà. El que fan és actuar, i ho fan de l'única manera possible: sent més pobres, compartint de veritat allò que tenen.

Arribats a este punt, ja no sé si estic parlant d'ONGs o de religions.

1 comentari:

Clidice ha dit...

Vaig conèixer una persona que va muntar una ONG per guanyar-se la vida, literalment. Coses de gent de Barcelona que va en bicicleta. En l'apunt d'aquesta setmana, però, parlava de l'Ernesto Bustio. Uns quants fotògrafs volten pel món, pagant-s'ho de la butxaca, després tornen i proven de conscienciar-nos que hem de viure amb menys. Curiosament són capellans. Ves quina casualitat.

Sóc més del parer de l'efecte dels cercles concèntrics.