Clovis et Remi

Amb eixe nom podrien ser qualsevol cosa: el títol d'una película de la Nouvelle Vague, una elegant marca de prêt-à-porter, un duo d'humoristes francesos de l'època d'Yves Montand, amb corbata de llacet i tot, o una parella de famosos estafadors parisins. Doncs no, res de tot això. Els nostres amics Clovis i Remi són, en realitat, molt més ilustres. Vegem qui és qui.

- Remi, també conegut com a Saint Remi (437-533), o si ho prefereixen Sant Remigi, va ser bisbe de Reims i figura destacada en la França post-romana.

- Clovis I (466-511), o Clodoveu I, va ser coronat rei de tots els Francs l'any 481, un fet que es considera cabdal en el desenvolupament posterior del que seria França.

Els destins dels dos personatges es van unir a finals de segle V, quan el rei Clovis, després de la batalla de Tolbiac, on segons sembla s'observaren senyals divins (molt a la manera de Constantí i la batalla del Pont Milvi), va decidir convertir-se al cristianisme. La cerimònia del bateig reial va ser oficiada pel bisbe Remi a la catedral de Reims, un 25 de desembre. En aquesta solemne ocasió (vegen ilustració a la dreta), Remi va pronunciar unes memorables paraules, enregistrades en llatí:

Adora quod incendisti, incende quod adorasti.

Traducció: Adora allò que vas cremar, crema allò que adoraves.

A mi aquesta frase em fa pensar.