Kolo

No sé. És sens dubte un ball frenètic, divertit, que recorda llunyanament les escenes de Benny Hill o que podria ben bé servir com a videoclip de Galicia Caníbal d'Os Resentidos. És lo que té el kolo, ball tradicional serbi (suposant que es diga així, i que siga serbi; jo he posat 'Serbian Dances' en YouTube). Al ritme fulgurant que imposen eixe duo anomenat Mara i Lole, els assistents ballen en perfecta sintonia i rapidesa. A mi, personalment, m'encanta.




¿De què va tot açò? Continue enfrascat en temes dioclecians i hui he descobert un fil inesperat que el lliga al folklore serbi. Bé, s'ha de dir que l'emperador Dioclecià, com tants altres de la seua època, era d'origen balcànic (en els cercles refinats de Roma se'ls denominava, pejorativament, 'emperadors iliris'). Va nàixer a Salona, prop d'Split, en l'actual Croàcia, però va passar gran part de la seua vida més al nord, batallant en terres del Danubi, i durant algun temps va residir a Sirmium (actualment Sremska Mitrovica), capital de Panònia.

Tot açò per a dir que en la tradició folclòrica sèrbia hi ha un personatge anomenat Duklja, representació del mal, i que aquest personatge té el seu origen en el propi Dioclecià, o millor dit en la imatge distorsionadament negativa que d'ell ha quedat en la història a causa de les persecucions contra els cristians. Doncs això, curiositats de la vida.

3 comentaris:

Davit del carré Blanc ha dit...

A mi m'encataven les locures del Kusturica i companyia, fetes sobre la base d'aquestes músiques popular sèrbies

http://www.youtube.com/watch?v=dpO93jR4kL4

Tadeus ha dit...

Sí, gent com Emil Kusturica i Goran Bregovic han reelaborat amb brillantor l'esperit musical dels Balcans. La película "Underground " (grandíssima película, per cert) és un bon exemple de tot això.

Tadeus ha dit...

Del vídeo, per cert, destacaria l'home que va amb jersei blau a ratlles blanques. Té una cara realment còmica!