Franz Marc

Comença el nou any i ho faig amb quadres de Franz Marc penjats de la paret de la cuina. Algú va tenir la genial idea de regalar-me un calendari de 2014 titulat Animal Magic by Franz Marc, i ara podré tindre una mica d'eixa màgia expressionista en racions mensuals.

L'any en curs es commemora una efemèride: el començament, fa cent anys, de la Primera Guerra Mundial, que es va emportar per davant tota una fornada de joves artistes i escriptors, entre ells el propi Franz Marc (1880-1916). La llista és llarga; se'ls anirà recordant en els pròxims mesos, segur. Però cent anys són molts anys. Es fa difícil posar-se en la pell d'aquella gent i saber per què van actuar com van actuar. Posem per cas el propi Franz Marc, pintor d'avantguarda, fundador amb Vassili Kandinsky de l'influent grup d'artistes anomenat Der blaue Reiter (El genet blau), radicat a Munic. Hui en dia sembla impossible posar juntes les paraules artista i guerra. En aquells temps, la cosa era ben diferent. Si no, costa creure per què joves artistes com Franz Marc, i el seu company del Genet Blau August Macke, van decidir allistar-se a l'exèrcit de manera voluntària. Eren altres temps; ens enlluernen les seues creacions artístiques però difícilment ens podem imaginar l'entorn vital dels autors.

August Macke va morir en 1914; Franz Marc va durar una mica més, fins al 1916. Segons sembla, Marc va tenir ocasió de desenvolupar la seua vessant artística en l'exèrcit: una de les seues tasques va ser dissenyar els colors de camuflatge de l'exèrcit del kàiser. Era la primera vegada en la història que s'uliltzava eixa tècnica. Marc va utilitzar diversos estils per a les peces de camuflatge, entre ells el del seu amic Kandinsky. Curiosa aportació de l'avanguarda pictòrica a l'art de la guerra.

En març de 1916 es va emetre una ordre per la qual els artistes notables que encara quedaven en l'exèrcit serien eximits de lluitar en el front. Però l'ordre no va arribar a temps en el cas de Franz Marc, que moria poc després en el front de Verdun, a causa de les ferides produides per l'explosió d'una granada de mà.

Anirem passant fulles del calendari i admirant eixos animals multicolors que va pintar el jove Franz Marc.